Micree Zhan Biedt aan om Bitmain-investeerders uit te kopen

De strijd om Bitmain en de controle over het bedrijf woedt nog steeds. Een van de partijen die strijden om de controle lijkt echter een olijftak uit te breiden.

Op zondag publiceerde Micree Ketuan Zhaan, de verdrongen directeur en oprichter van Bitmain, een open brief aan het bestuur van het bedrijf. Daarin schetst hij een plan om een minnelijke schikking te treffen voor het hele conflict – door andere topmanagers uit te kopen.

Een snelle overnamepoging

Zhaans brief als een expositie in Bitmain’s petverdeling. Hij legde uit dat hij nog steeds 36 procent van het bedrijf bezit, terwijl Jihan Wu, zijn medeoprichter – en degene die hem uit het bedrijf heeft gezet – slechts 20 procent bezit.

Zhaan heeft aangeboden om Wu uit te kopen, evenals drie andere vroege bedrijfsfunctionarissen die een gezamenlijke 15 procent bezitten. Hij bood ook aan om de werknemerspool (die 19 procent van de aandelen van het bedrijf uitmaakt) en de belangen van andere externe investeerders te kopen. Al met al staat zijn aankoopbedrag op ongeveer $4 miljard.

De claim van Zhaan op de macht komt van een extra 60 procent aandeel in een dochtermaatschappij op het Kaaimaneiland die Bitmain bezit. Op dit moment is er een juridisch gevecht op de Kaaimaneilanden, dat zou beslissen wie de dochterondernemingen van Bitmain in Hong Kong en Peking controleert. Terwijl Wu de dochteronderneming in Hong Kong controleert, heeft Zhaan ook een aanbod gedaan om de resterende belanghebbenden op de Kaaimaneilanden uit te kopen.

De verdrongen chief executive heeft naar verluidt de zeggenschap over de dochteronderneming van Bitcoin Revolution in Peking, volgens een rapport van de Chinese tech-publicatie BlockBeats. Het nieuwsmedium meldde dat hij eerder deze maand de dochteronderneming overnam nadat hij het gebouw met enkele particuliere bewakers had bestormd.

Dovey Wan, de oprichter van Primitive Ventures en een opvallende blokketeninsider in China, bevestigde het verhaal in een social media-post. Wan deelde ook een update van Zhaan waarin hij beweerde dat hij de staatsgreep met succes had georkestreerd. In zijn brief schetste Zhaan dat hij nu het kantoor in Beijing controleert en voegde eraan toe dat het juridische geschil tussen hem en Wu snel zou worden opgelost.

Zhaan voegde eraan toe dat het bedrijf zich zou vertakken in de kunstmatige intelligentie en de blokkades, terwijl het zijn kernactiviteit, het ontwikkelen van mijnbouwchips, zou behouden. Hij bevestigde ook dat het bedrijf het noteringsproces voor een Initial Public Offering (IPO) zou hervatten, omdat ze hoopten een waardering van 50 miljard dollar te bereiken.

No Way This Ends It

Het is onwaarschijnlijk dat Wu en de overige aandeelhouders instemmen met dit uitkoopbod. Terwijl Bitmain een aantal moeilijke tijden heeft doorgemaakt, heeft het bedrijf enige hoop om terug te stuiteren – zolang ze dit juridische geschil maar eerst kunnen oplossen.

Bitmain heeft ook Zhaan afgewezen. Eerder dit jaar publiceerde het bedrijf op de Weibo-pagina dat de aandeelhouders vorig jaar unaniem hadden gestemd voor het ontslaan van Zhaan vanuit zijn positie.

De verklaring voegde eraan toe dat Zhaan geen recht had om het bedrijf op enigerlei wijze te vertegenwoordigen en dat hij geen richtlijnen kon uitvaardigen aan de werknemers van het bedrijf. Het bedrijf voegde eraan toe dat het personeel en het management geen enkele communicatie met Zhaan zouden moeten hebben, en iedereen die dat wel doet zou gerechtelijke stappen kunnen ondernemen. Er is dus een kleine kans dat dit overnamebod zou blijven bestaan – en nog minder dat de problemen waar deze partijen mee te maken hebben, zouden worden opgelost.

About